Leerdam

Luchtfoto Leerdam en De Oude Horn

Bron: LHV De Snoek

Leerdam is een mooie kleine stad, gelegen aan de Linge, de langste rivier van Nederland.

Leerdam met haar ruim 21.000 inwoners, omvatte tot 2019 naast de stad zelf ook de dorpen Kedichem, Schoonrewoerd en Oosterwijk. In 1407 kreeg Leerdam stadsrechten. Oorspronkelijk was de kern van de gemeente omgeven door stadsmuren, wallen, water en poorten. Net buiten de stadsmuren stond er vroeger aan de Linge nog een kasteel. Jammer genoeg zijn kasteel en poorten in de loop der tijden verloren gegaan.

In 2019 werd Leerdam onderdeel van nieuwe gemeente Vijfheerenlanden en “verhuisde” het van Zuid-Holland naar de provincie Utrecht.

De Linge

Varend over haar rustig kabbelende water biedt de Linge met haar prachtig begroeide oevers een rijke afwisseling aan natuurschoon in de vorm van weilanden, rietvelden en boomgaarden, die in mei getooid zijn met een rose kleed van appelbloesem. Ook heeft de Linge een overvloed aan gewone, maar ook aan minder gewone watervogels.

De bezitters van De Canicula hebben een video gemaakt, varend over de Linge. Hier krijgt u een mooie indruk van wat u rondom Jachthaven de Oude Horn kunt beleven. Bekijk de video hieronder:

bron: decanigula.nl

 

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Leerdam?

Neem dan eens een kijkje op Leerdamglasstad.nl. Op deze website vind je een overzicht van alle uitjes in Leerdam en de activiteitenagenda.

Of stap binnen bij het Tourist Information Point in de Kerkstraat 55. Hier kun je terecht voor informatie over Leerdam, de leukste tips voor uitjes en restaurants, een fiets- of wandelroute om de omgeving te ontdekken, een stadsplattegrond van de stad, rondleidingen met gids, ansichtkaarten en natuurlijk een echt Leerdams aandenken! 

Reserveer een arrangement of activiteit in Leerdam

Wil je Leerdam echt leren kennen? Ontdek de stad dan met een volledig verzorgd arrangement of laat een voorstel op maat maken. Zo weet je zeker dat je een heerlijke én onbezorgde dag in Leerdam hebt. Kijk voor alle arrangementen en unieke uitjes op Leerdamglasstad.nl!

Leerdamglasstad.nl – Kerkstraat 55 – +31(0)345 228533

 

Glas- en schilderkunst

Al vanaf de 18e eeuw speelt de glasindustrie een belangrijke rol in Leerdam. Op het gebied van glaskunst is er dan ook veel te zien. In het glasmuseum is glaskunst te bewonderen van beroemde kunstenaars als Copier, Meijdam, etc.

Werk van hedendaagse glaskunstenaars is te zien in de vele glasgalerieën in het centrum, o.a. op de Hoogstraat en de Zuidwal. Ook de moeite waard is “Mooiglas & Zo” op het Reilinghplein en Royal Leerdam bij de glasfabriek. Daarnaast wordt er jaarlijks, in september, een internationale glaskunstbeurs gehouden in Cultureel Centrum ‘Het Dak’, Tiendweg 9.

Het Glas Centrum Leerdam, gelegen naast de jachthaven, geeft zes dagen per week demonstraties glasblazen. Veel door glasblazers uit binnen- en buitenland gemaakt werk wordt in de verkoopruimte tentoongesteld en verkocht.

 

Historische gebouwen

Leerdam kent een aantal fraaie, historische gebouwen. Vanuit de jachthaven zijn langs de Zuidwal de prachtig gerestaureerde stadsmuren met haar oude woontorens te zien.

Passantenhaven de Oude Horn en Zuidwal

Wat meer naar het westen kijkend zien we de koepel van de bij Het Hofje van mevrouw Van Aerden behorende regentenkamer. Dit Hofje, een achttiende-eeuws onderkomen voor ongehuwde dames, is gelegen aan de Kerkstraat (nr. 67). Daar tegenover staat een poortje, dat is overgebleven van een jachtslot van Prins Willem van Oranje.

Het Hofje van mevrouw Van Aerden

In diezelfde Kerkstraat (nr. 32) bevindt zich ook nog een uit de dertiende eeuw stammende kerktoren, een vast deel van een markante gotische kerk die in de vijftiende eeuw tot stand kwam. Deze kerk is in de zomermaanden te bezichtigen op woensdag, vrijdag- en zaterdagmiddag. Vaak is er dan ook nog een tentoonstelling in te bewonderen.

 

Overige bezienswaardigheden en activiteiten

  • Op zondagmiddag bent u welkom om de 40 prachtige aquaria te bewonderen bij “Aqua Zoo Leerdam” aan de Kon. Emmalaan 82.
  • In Schoonrewoerd bevindt zich Natuurcentrum “de Schaapskooi” met exposities, lezingen en verkoop van onbespoten fruit.
  • Bij Zuivelboerderij Bikker in Schoonrewoerd worden rondleidingen door het bedrijf gegeven.
  • De familie Voogd in de Hof van Schaayk te Leerdam biedt u de mogelijkheid boerengolf te spelen.
  • Rederij Leerdam verzorgt rondvaarten over de Linge. De rondvaartboten vertrekken vanaf de Veerstoep.

Rederij Leerdam

 

Wandelen en fietsen

Wandelroutes in en om Leerdam:

Overzicht van verschillende wandelroutes rondom Leerdam:
http://www.routeyou.com/nl-nl/location/walk/47305273/wandelen-in-leerdam-overzicht-van-alle-wandelroutes

14 km rondom de Linge
www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-leerdam/11865/

 

Bloeiende Betuwe

 

Fietsroutes in en om Leerdam:

Overzicht van verschillende fietsroutes rondom Leerdam:
http://www.routeyou.com/nl-nl/location/bike/47305273/fietsen-in-leerdam-overzicht-van-alle-fietsroutes

Lingeroute (70 km):
http://www.nederlandfietsland.nl/knooppuntroutes/fietsroute-lingeroute

Fietsen langs de Linge:
http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/binnenland/71863-fietsen-langs-de-linge.html

Bloeiende Betuwe

 

Levensmiddelen en markt

Supermarkten liggen op loopafstand van de jachthaven:

Albert Heijn, Vlietskant 4
Jumbo, Westwal 14

In de winkelstraten dichtbij de jachthaven kunt u diverse winkels vinden om uw voorraad aan boord van uw boot aan te vullen.

De wekelijkse markt wordt op donderdagmorgen van 8.30 uur – 12.00 uur gehouden in de Kerkstraat en de Westwal.

Markt in Leerdam

Bron: Het Kontakt

 

Horeca en restaurants

Restaurant De Beren, met terras aan het water, Veerstoep 1

Restaurant ’t Veerhuys, Kerkstraat 93

Gasterij Posthuys, Meent 57

Griekse keuken:

In de Hoogstraat 46 vindt u Cafetaria Kreta

en in de Fonteinstraat 17 vindt u Alexy’s.

Chinese keuken: China Garden, Hoogstraat 8

Indiase keuken: Sinsi, Vlietskant 21

Argentijnse keuken: La Stancia, Hoogstraat 5

Italiaanse keuken: Pizzeria Portobello, Kerkstraat 21

In het centrum van Leerdam, dichtbij de jachthaven, vindt u verder verschillende café’s

Groot logo Jachthaven de Oude Horn