Stand van zaken waterpeil Linge

Waterschap Rivierenland verwacht dat peil in de Linge in de loop van dit weekend langzaam zal zakken.

Door het sluiten van de sluis in de Arkelsche Dam en het versmallen van de Gorinchemse Kanaalsluis, is het peil in de rivier de Linge hoog. Op die manier buffert de Linge het regen- en smeltwater van de afgelopen week in West-Betuwe. Het hoogste peil is bereikt, nog voordat wateroverlast zou ontstaan in huizen. Wel staan uiterwaarden van de rivier onder water. 

 
De Arkelsche Damsluis, gesloten sinds donderdagmiddag. De laatste keer gebeurde dat in 2012.

Het peil in de Linge zakt inmiddels, na een maximaal peil van 1,32m boven NAP bij Leerdam en 1,53m bij Geldermalsen. Dat is ruim een halve meter boven gebruikelijk peil.

Langs de Linge, waar de Betuwe al eeuwen op afwatert, liggen hogere dijken dan langs het kanaal uit de 19de eeuw. De rivier kan meer water bergen, als boezem voor de omliggende polders. Het kanaal en de rivier staan in open verbinding. De sluis uit 1824 voorkomt dat, bij hoog water op de Linge, het kanaal overstroomt in Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De laatste keer dat het Waterschap op deze manier de Gorinchemse Kanaalsluis inzette, was in juli 2007.

“Die situatie doet zich gelukkig weinig voor. Maar als het zover is, is het goed om deze mogelijkheid te benutten”, zegt heemraad Arie Bassa. “Op de Linge is ruimte om water te bergen, zodat er langs het kanaal geen wateroverlast ontstaat.”

 

Scheepvaart gestremd

Al het Lingewater stroomt nu via Gorinchem en het Kanaal van Steenenhoek, waar het Kolffgemaal uitwatert op de Beneden Merwede. Op de Linge is het scheepvaartverkeer nu gestremd. De stremming duurt naar verwachting tot en met zaterdag. Op het Merwedekanaal is scheepvaart gewoon mogelijk. Wel wordt er beperkt geschut in de sluizen naar de Merwede en de Lek. Ook op de grote rivieren staat het water hoog en zo wordt voorkomen dat veel water via de sluizen in het kanaal komt. Het kanaal is in beheer bij de provincie Zuid-Holland.

 

Druk met afwatering

De waterberging op de Linge één van de maatregelen van Waterschap Rivierenland om peilen te reguleren, nu smeltwater en regen zorgen voor volle sloten. Bij Kinderdijk, waar de Alblasserwaard uitwatert op de Lek, is de bemaling bij vloed beperkt, bij eb gebeurt het voluit. De verwachting is dat door bemaling het normale polderpeil in de loop van het weekend weer wordt bereikt.

 

Hoogwater in grote rivieren

Op de Rijn wordt een beperkte hoogwatergolf verwacht, die op dinsdag bij Lobith een peil bereikt van ruim 13 meter boven NAP. Ook hier zullen uiterwaarden onder water komen te staan, daar zijn ze voor. Bij dit peil hoeft het waterschap langs de rivierdijken nog geen maatregelen te nemen. De piek op de grote rivieren wordt bereikt als de polders en de Linge alweer hun normale peil hebben.

 

Oefening rivierdijken Alblasserwaard

Zaterdag oefent Waterschap Rivierenland de dijkbewaking op de rivierdijken van de Alblasserwaard, waarbij patrouilles de dijken inspecteren. Dit staat los van het hoge peil in de polders en los van het aanstaande hoogwater in de grote rivieren. Dat de reeds geplande oefening samenvalt met hoogwater op de grote rivieren, is toeval. Van daadwerkelijke dijkbewaking vanwege hoogwater is geen sprake.

 

bron: https://www.waterschaprivierenland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.